Näytä tämä sivu koko ikkunassa

Fiat 127 T
eli tarina siitä mitä tapahtuu kun suuruudenhullu rakentelija saa käsiinsä maailmaa nähneen pikkuauton raadon.


Edellinen osa

Joulun viettoon varustauduttiin kiinnittelemällä erinäisiä putkia ja letkuja sekä sekalaisia pikkuosia. Ilmansuodattimen koppaa siirrettiin hiukan taaksepäin jotta tilaa vapautuisi välijäähdytintä varten. Tämä on vielä hankkimatta. Jos jostain löytyy sopivan kokoinen, niin se olisi tarkoitus pultata ilmapömpelin eteen vaakatasoon konepellin lähelle. Ilma johdettaisiin coolerin läpi konepeltiin puhkaistavasta aukosta sähkötuulettimen avustamana. No, näkee sitten joskus. Voi olla että ensimmäiset koeajot ajetaan ilman cooleria.

Kuvassa 43a on konetila kuskin puolelta kuvattuna, jolloin myös varattu tila näkyy hyvin jäähdyttimen ja punaisen ilmansuodattimen välissä, pääjarrusylinterin yläpuolella. Kuvassa 43b on konetilan paloseinää pakosarjan kuumuudelta suojaava kilpi paikoillaan.Kuvat 43a ja 43b. Moottoritila tässä vaiheessa.

Moottoritilan alle tehtiin suojapeltejä estämään kivien ja kuran kulkeutuminen konetilaan (siellähän on muun muassa jakohihna vailla mitään suojuksia!) Nämä on pehmeää 1 mm alumiinia joten niiden kestävyys on ehkä hieman kyseenalainen. Kevyitä ne ainakin ovat. Kuvissa 44a ja 44b näkyvät suojapellit. Jälkimmäisessä näkyy hyvin alapellin rakenne, jolla yritetään pakottaa ajoviiman aiheuttama alipaine pellin taakse, jolloin ilman virtaus jäähdyttimeltä paranee. Myös katulaillinen pakoputkisto on näkyvissä. ;-)Kuvat 44a ja 44b. Moottoritilan suojapeltejä ja näkymä keulasta auton alle.

Seuraavaksi olikin vuorossa auton laskeminen takaisin pyörilleen ja vielä muutamien puuttuvien hilujen kiinnitys.

Mutta voi surkeuksien surkeus, kuten eräällä tuntemallamme autourheiluun liittyvällä TV-hahmolla on tapana sanoa! Vetoakseli ottaa kiinni turbosta lähtevään pakoputkeen. Sen liikkumiselle ei tyhmyyksissään sittenkään varattu riittävästi tilaa. Ei muuta kuin auto takaisin ylös ja modifioimaan putkenpätkää. Vallitseva tilanahtaus ja vetoakseli näkyvät kuvassa 45.


Kuva 45. Näkymä moottorin takaa, auton alta ylöspäin katsottuna.

Pakoputki saatiin muuteltua kohtuullisella vaivalla. Onneksi siitä ei tullut kovin hankalan muotoinen muutoksien jälkeenkään, vaan mitään jyrkkiä taitteita ei tarvinnut tehdä. Rempan yhteydessä huomattiin vielä eräs ruuvausta oleellisesti helpottava seikka, nimittäin laturin saa ulos lokasuojan kautta jolloin pääsee helpommin käsiksi ahtimeen. Samalla muutettiin laturin kiinnitys sellaiseksi, että pultinkannat ovat lokasuojan puolella.

Tässä vaiheessa ollaan viikkoa ennen joulua. Vuodenvaihteessa vaihdan asuinpaikkaa, ja uuteen asuntoon sisältyy lämmin, betonilattiainen autotalli. Sinne siis Fiiukin muuttaa. Kuva 44a jäi puuttumaan mutta lisään sen myöhemmin...

Seuraava osa

Takaisin Fiat 127 t -pääsivulle