Näytä tämä sivu koko ikkunassa

Fiat 127 T
eli tarina siitä mitä tapahtuu kun suuruudenhullu rakentelija saa käsiinsä maailmaa nähneen pikkuauton raadon.


Edellinen osa

On aika summata yhteen kesän 2006 tapahtumia. Tekniikkapuolelle ei juuri tehty muutoksia, pääpaino oli ajamisessa. Toki joitain pieniä juttuja tuli tehtyä, joista seuraavassa...

Viime loppukesällä mönkään menneiden kiihdyttelyjen jälkeen kiinnosti vielä yrittää uudelleen. Sopiva tilaisuus tarjoutui Vaasan Sunrise Cruisersin harjoituspäivän muodossa. Kylmällä ja tuulisella säällä sain aikani rataa tahkottuani sain 14,88 s ajan loppunopeuden ollessa 160,24 km/h. Ihan mukava tulos etuvetoiselle jota ei ole mitenkään kiihdyttelyyn rakennettu.

Ennen kiihdytyskisaa tuli rakennettua kierrosrajoitin / launch control -yksikkö. Boksi sisältää periaatteessa 2 rajoitinta, joista alemman saa aktivoitua rattiin sijoitettavasta napista. Tätä käytetään sitten viivalla ahtopaineen keräämiseen, sopivan kaasun kera. Näin päästään liikkeelle jo valmiiksi ahtomittarin neula asteikolla.


Kuvat 123 ja 124. Rajoitinboksi, ja kuva harjoituspäiviltä.

GFF:n ratapäivillä tietysti käytiin Ahvenistolla, siitä on videoita täällä. Tekniikka toimi hienosti, mutta jarrujen alamittaisuus taas huomattiin. Eräässä videossa näkyy, kun meinasin ajaa ajaa kaiteeseen etujarrujen kadottua. Hauskaa kuitenkin oli vaikka jarrujen pehmenemisen vuoksi aika-ajoon jäi osallistumatta.


Kuvat 125 ja 126. Ratapäivätunnelmia, ja palanut jarrulevy.

Kesän toinen ratapäivä järjestettiin Botniaringillä, LCF:n voimin. Jälleen oli kamera mukana, videoita täällä. Vaihdoin alle Fiat Bravon 257mm jäähdytetyt etujarrut, mutta laiskuuttani en sitten päivittänyt paloja uusiin, koska jarrujen mukana tulleet olivat hyväkuntoiset. Se oli virhe, joka kostautui siten, että olin radalla vielä huonommilla jarruilla kuin aiemmin. Jotkut tarvikepalat näemmä ovat hengenvaarallisen huonoja! 5 kunnon jarrutusta riittää, tuon kokoisilla jarruilla, vain 700 kg painavassa autossa...


Kuvat 127 ja 128. Isommat jarrut, ja kuva Botniaringiltä.

Vaihdoin autoon takaisin omat pikkujarrut jotta sain 13" sliksit alle. Tarkoitus oli nimittäin osallistua viimekesäiseen tapaan Kauhajoen testi-iltaan. Menestys oli viimevuotiseen nähden parempi. Aika ei parantunut eikä loppunopeuskaan, mutta taas oltiin kokemusta rikkaampia.

Kaverin houkuttelemana tuli vielä osallistuttua viimeisiin Vaasan pomppuisella lentokentällä järjestettäviin kiihdytyskisoihin. Viimeisiin tosiaan, sillä tuo asfalttialue lakkasi kesän jälkeen palvelemasta. Ehkä siksi paikalla oli hulvattomasti ajajia, mutta pääsin sentään muutaman kerran ajamaan. Helteisessä säässä, 1,4 kilon ahtopaineella päästiin 14,3 s aikaan ja 167 km/h loppunopeuteen.


Kuvat 129 ja 130. Kiihdytyskuvia.

Molemmista Kiihdytystapahtumista on videoita täällä.

Loppukesällä tuli aloitettua ruiskun asennusta. On tullut puuhattua oman version Megasquirtin kanssa, ja ruiskun asennus on muutenkin ollut pitkään jo mielessä. Anturit autossa on jo kiinni, muuta ei ehtinyt, kun auto pidettiin kuitenkin samalla ajossa.

Talviteloille sai jälleen ajaa täysin ehjän auton. Aika näyttää, ehtiikö sille talven aikana mitään tekemään, vai jatketaanko vaan ensi kesänä ajoja. Sen ruiskun nyt ainakin voisi...

Seuraava osa

Takaisin Fiat 127 t -pääsivulle