Näytä tämä sivu koko ikkunassa

Fiat 127 T
eli tarina siitä mitä tapahtuu kun suuruudenhullu rakentelija saa käsiinsä maailmaa nähneen pikkuauton raadon.


Edellinen osa

Päätin sitten ottaa vaihdelaatikon irti. Syynä hieman luistava kytkin.. ilmeisesti uusi tarvikeasetelma oli vanhaa originaalia sen verran löysempi ettei jaksa pitää sintterilevynkään kanssa. Yritin turhaan metsästää 180mm jäykkää asetelmaa. 190-millisiä olisi ollut tarjolla mutta tässä vaiheessa ajokautta ei enää kannata ruveta vaihtamaan vauhtipyörää ja teettämään tasapainotuksia uusiksi. Niinpä päätin tehdä tuplajousipaineasetelman.


Kuvat 92 ja 93. Moottori ilman kaveria, ja paineasetelman kummalliset niitit.

Tuon mallisia niittejä, joilla paineasetelma on kokoonpantu, ei löytynyt. Piti siis turvautua kotitekoisiin konsteihin, kuten kuvista alla käy ilmi. Paineasetelman runkoon hitsattiin 6 kpl M8 pultteja pinnapulteiksi, joihin sitten asetelman kasassa pitävät mutterit ruuvattaisiin kiinni. Piti purkaa 4 paineasetelmaa ennenkuin 2 identtistä jousta löytyi...


Kuvat 94 ja 95. Pinnapultit.


Kuvat 96 ja 97. 2 jousta ja niiden tukirengas pultattuna paikoilleen.

Muttereina pitää joko käyttää hyvin leveäkantaisia malleja tai sitten niihin pitää hitsata prikat kiinni jotta jousien tukirengas ei pääse niiden alta pois. Jousia pitää jäähdyttää vedellä hitsauksen aikana jotta niiden ominaisuudet eivät kärsisi.


Kuvat 98 ja 99. Valmis asetelma. Huomaa painelevyn alkuperäisen asennon merkitseminen koteloon nähden viivalla.

Mutterit varmistettiin hitsaamalla koska niiden irtoaminen vauhdissa voisi saada aikaan epämiellyttäviä asioita.

Myös painelevyn kiinni pitävät 3 niittiä korvattiin pulteilla, ja näin oli asetelma valmis asennettavaksi autoon.


Kuvat 100 ja 101. Kytkin paikoillaan.

Paineasetelma kiinnitettiin 12.9 kovilla M6 pulteilla ja Nord-Lock -prikoilla. Vaihdelaatikon paikalleen nostaminen vei kuusi tuntia, laatikko kun otti kiinni konetilan etu-, taka- ja sivuseinään samalla kun kytkinakseli piti saada pooreilleen ja vaihdelaatikon pinnapultti reikäänsä. Hikinen työ kuitenkin palkittiin ja kytkin tuntuu pitävän nyt hyvin. Poljin on odotetusti hyvin jäykkä, toivottavasti painelaakeri ja kytkinvaijeri kestää menossa mukana.


Kuvat 102 ja 103. Vaihdelaatikko ja muutetut vesiletkut.

Tulevaa virranjakajapäivitystä varten luovuttiin vakiomallisesta kannen päätyyn pulttautuvasta termostaatista. Tilalle tehtiin letkulähtö, ja varustettiin kierto ylävesiletkuun asennettavalla Ladan termostaatilla.


Kuvat 104 ja 105. Vesikierron osia.

Seuraava osa

Takaisin Fiat 127 t -pääsivulle