Näytä tämä sivu koko ikkunassa

Fiat 127 T
eli tarina siitä mitä tapahtuu kun suuruudenhullu rakentelija saa käsiinsä maailmaa nähneen pikkuauton raadon.


Edellinen osa

Vihdoin sain aikaiseksi päivittää näitä sivuja. Syynä on ollut se että oikeastaan mitään merkittävää harrasterintamalla ei ole tapahtunut, alla kirjoitetun lisäksi tietenkin.


Kuva 66. Seiska ulkoilemassa - ei tosin oman moottorinsa voimin.

Auto toimi uskomattoman hyvin siihen saakka kun siirsin sen talviteloille lokakuun alussa. Yksi pitempikin reissu tuli tehtyä, GFF:n syystreffeille Hämeenkyröön. Mittariin kertyi noin 2tkm. Matka-ajossa auto näkyy vievän noin 9l/100km mikä ei ole kauhean paljon pikaisesti säädetyille tuplakaasareille.

Tehon puute vaivaa, kuten kirjoittelinkin jo edellisessä osiossa. Suomessa niin rakas lakimme rajoittaa aika pahasti tämän vaivan lääkitsemistä, mutta joitain mahdollisuuksia on... käyttämällä vertailukohtana Fiat 127:n lippulaivamallia, 1300GT:ä voisin saada muutoskatsastettua 1.5-litraisen moottorin (joka on muutamassa kohtaa tarinaa mainittukin, on yhä osina tallin perukoilla) turbon kanssa pellin alle!

Epäselvää on vielä että voiko noita papereita käyttää näissä vanhemmissa malleissa, 1300cc konetta taisi olla saatavilla vain Stellaan... siksi autoni onkin nyt katsastettuna 1100:n papereilla, sitä oli saatavilla vanhempaan koppaan ja käy siis suoraan verrokiksi.

Viime kesän katsastuksessa lähestulkoon koko tekniikka merkittiin vaihdetuksi joten tuonkaan kanssa ei tule ongelmia.

Toiveikkaana aloin jo niputtamaan 1.5-litraista moottoria, eihän sitä koskaan tiedä... tästä juttua moottoria käsittelevässä jutussa.

Moottorin lisäksi toinen epäkohta on vaihdelaatikko. Välitykset ovat turhan tiheät maantieajoon, kun autolla pitäisi liikennöidä yleensä varsin kaukana järjestettäviin tapahtumiin. Toisaalta mitään aavikkovälityksiä en haluaisi, rata-ajon takia. Minulla on käytettävissä muutamien erilaisten Fiattien vaihdelaatikoita, katsotaan mitä noita yhdistelemällä saadaan aikaiseksi. Ostin laatikkoa varten Lada Samaran laatikkoon tarkoitetun Torsen-tasauspyörästön. Lukkonahan tuo murikka toimii vaikka se ei varsinaisesti toimintaperiaatteeltaan lukko olekaan.


Kuva 67. Torsen.

Samaran lukko on sovitettavissa Fiatin vaihdelaatikkoon kun tekee väliholkit murikan laakereille (Fiatissa isommat laakerit) ja hankkii toisenlaisen lautaspyörän tasauspyörästöön. Nyt pitäisi selvittää saako lukkoa sopimaan modifioimalla Fiatin laatikon pyörää. Lukko kuitenkin sopii pelkästään laippamallisilla sisemmillä vetonivelillä varustettuun laatikkoon, joten nykyinen tripoidiniveliin perustuva menee vaihtoon. Laippamalliset nivelet ovat ne saman näköiset kuin ulommatkin nivelet.

Elektroniikkanurkkauksen puolella on puuhasteltu ohjelmoitavan sytytyksen ja polttoaineen suihkutuksen kanssa – saa nähdä josko näistä saataisiin jotain helpotusta aikaisemmin mainittuun ongelmiin.

Seuraava osa

Takaisin Fiat 127 t -pääsivulle